Kategorier
Tandvårdstips

Ett inställt besök hos en tandläkare straffar sig i längden

Vi föds alla med olika förutsättningar då det kommer till våra munnar och våra tänder. För en del personer så räcker det med att borsta tänderna två gånger per dag för att slippa hål och detta medan andra måste jobba betydligt hårdare och använda tandtråd, borsta tänderna och skölja munnen på en regelbunden basis och efter varje måltid.

Oavsett vilken kategori man tillhör så finns det dock en sak som bör göras åtminstone en gång per år och detta är att besöka en tandläkare. Även om man skulle ha god kvalitet på sina tänder och inte ha något hål så finns det ändå ett värde i att besöka en tandläkare och detta i form av ett förebyggande syfte. Även om det inte skulle finnas ett angrepp från karies just nu så kan en tandläkare – genom exempelvis slipning – ta bort tandsten och annat som obönhörligt samlas på tänderna och som kan föra med sig skador.

Anledningen till att vi nämner detta är att man kunnat se att fler och fler väljer bort detta årliga besök hos en tandläkare och där man anser att detta är för dyrt. Kort sagt; har man ingen värk eller uppenbara problem med sina tänder så ser man heller ingen anledning till varför man ska besöka en tandläkare – man sparar ju trots allt omkring 800 kronor på ett sådant beslut. Eller?

Nej, det är exakt det man inte gör. För varje besök hos en tandläkare en person i exempelvis Stockholm ställer in så kommer taxan att ticka och nästa besök bli dyrare. Det är ingen spekulation – det är ett rent faktum. Att ställa in ett besök hos en tandläkare i Stockholm av ekonomiska skäl är i själva verket något som leder till en högre kostnad i framtiden.

En tandläkare i Stockholm sparar dig pengar

Om vi säger – som exempel på detta – att du väljer bort detta besök hos din tandläkare i Stockholm under två års tid och således har sparat (förutsatt att taxan ligger på de 800 kronor vi nämnde ovan) 1600 kronor. Gott så; fram till dess att du plötsligt drabbas av en fruktansvärd tandvärk och tvingas besöka denne tandläkare akut där man konstaterar att en rotfyllning måste göras i två tänder.

En rotfyllning som kommer att kosta dig kring 4500 kronor – exklusive kostnaden för att ditt besök var akut. Skulle du här fortfarande anse att du sparat 800 kronor? Förmodligen inte och det är därför man – oavsett kvalitet på tänderna – alltid ska se ett besök hos en tandläkare som en investering; både rent ekonomiskt och i sin egen hälsa.