Kategorier
Tandvårdstips

Socker ökar risken för karies

Det finns flera anledningar till att dra ner på sitt sockerintag och en anledning är ökad karies. Med karies i munnen så kan det bli aktuellt med lagning av hål, men man kan undvika detta.

Sockerberoendet är tyvärr mycket utbrett och livsmedel som man tror är nyttiga innehåller massor av socker. Så hur ska man då göra för att minska sitt sockerintag? Det bästa är att trappa ned på sockret lite i taget.

En sak man alltid ska göra är att läsa på innehållsförteckningen innan man köper ett livsmedel. Till exempel så kan man ju tro att yoghurt är ett nyttigt frukostalternativ, och visst kan det vara det. Men då gäller det att inte köpa en yoghurt som innehåller tillsatt socker. Alltså det gäller att lära känna sina livsmedel och veta vad de gör med kroppen.

Bakterier livnär sig på socker

Att äta för mycket socker kan leda till ökad kroppsvikt, sjukdomar och dåliga tänder. I munnen så bildas det karies som sätter sig på tänderna och det orsakar till slut hål som måste lagas. Karies är bakterier och det är sockret som föder dem och de attackerar tänderna och hål bildas. Att laga hål i tänderna är inte så trevligt, men med hjälp av bedövning hos tandläkaren känner man ingenting.

Bakterier i kroppen och munnen livnär sig på socker, så det är bäst att försöka äta mindre socker för att hålla sig frisk. Det gäller att ta hand om sig så man får ha en god hälsa och friska tänder.